Runda Tornets Gille rf. (RTG, Pyöreän Tornin Kilta) är en heders- och seniororganisation som verkar i närheten av Aalto-universitetets studentkår (AUS). Dess syfte är att genomföra sitt uppdrag, vårda teknologandan och studenttraditioner, samt främja den levande kontakten mellan de nuvarande studenterna och tidigare studentgenerationer.
Verksamhet
RTG:s verksamhetsstomme har under ett par decennier utgjorts av Konklaver som ordnas varje höst och vår, där studenter från olika generationer möts. Konklaverna är vanligtvis exkursionstypiska möten där man förutom att träffa andemässiga likar också bekantar sig med något aktuellt ämne, såsom en byggnad eller ett samhällstema.
Enligt RTG:s ursprungliga tanke har det varit viktigt att hålla kontakten med den studerande generationen, och de ärade är mycket intresserade av vad som tillhör den studerande ungdomen. RTG strävar efter att vara nära både Aalto-universitetets studentkår och Aalto-universitetet, samt att stödja deras syften. Utöver att stödja universitetet och studentkåren har RTG rf. också representations- och nomineringsrättigheter i de gemenskaper som dess föregångare, Föreningen för teknologverksamhetens främjande (TTEY) grundade, såsom KAUTE-stiftelsen, Studenthälsan rf. samt TTER.
Enligt avtalet mellan THS-TTEY från år 2009 är RTG rf. också ansvarig för många av teknologtraditionerna, vilka förvaltas tillsammans med Aalto-universitetets studentkårs Teknologsektion.
Medlemmar
Som medlem i RTG kallas man för “wärdiga”. Till Runda Tornets Gille kallas numera årligen 15 – 20 personer, som under sin studietid har visat kontinuerligt, levande intresse och engagemang för teknologkultur och övrig studentaktivitet vid Aalto-universitetet samt främjat utvecklingen inom studentkåren eller de föreningar som verkar inom dess ram. Att kallas till wärdiga fungerar som en erkänsla för aktivt deltagande i teknologgemenskapen och Aalto-universitetets studentgemenskap. Utnämningen till ärade görs i nära samarbete med Aalto-universitetets studentkår och dess Teknologsektion.
Historia
Det nutida gillet är en kombination av det gamla ideella Runda Tornets Gillet och Föreningen för teknologverksamhetens främjande (TTEY).
RTG grundades år 1947 på initiativ av Erkki Suksi som hade lagts fram ett par år tidigare. Tanken var att förbättra den interna kontinuiteten inom teknologgemenskapen efter krigen, så att de gamla traditionerna inte skulle falla i glömska. Samtidigt var det meningen att gillet skulle bilda en levande länk mellan den studerande generationen och de examinerade vetenskapsutövarna.
Föreningen för teknologverksamhetens främjande grundades år 1948 som Tekniska högskolans studentkårs arbetsvante för att samla in medel för byggandet av Teknologbyn. Studentkåren kunde inte enligt dåvarande lagstiftning genomföra alla de operationer som önskades för att samla in pengar till Teknologbyn, så ett separat juridiskt subjekt nära studentkåren behövdes för insamlingen av medel till Teknologbynprojektet.
Båda föreningarna föll delvis i glömska från 1960-talet och framåt, tills studentkåren ville väcka RTG till liv igen och föra det närmare studentkåren. Dessutom avlägsnade sig Föreningen för teknologverksamhetens främjandes alltmer från studentkåren, och föreningens tillgångar ”gömdes undan”.
I början av 1990-talet hittades dokument som mer utförligt belyste Föreningen för teknologverksamhetens främjandes existens. Efter utredningar började THS kräva sin representationsrätt i föreningens styrelse samt bidrag till teknologverksamheten. Studentkåren närmade sig föreningens gamla medlemmar och särskilt dess grundande medlemmar, som började kräva sina medlemsrättigheter och krävde att föreningen skulle uppfylla sitt ursprungliga syfte enligt stadgarna – att stödja teknologverksamheten. Detta ledde till en rättstvist som varade i över ett decennium och omfattade sexton domstolsbeslut, vilken slutade med en seger för de gamla medlemmarna och THS. Föreningen för teknologverksamhetens främjandes nya lagliga styrelse återbetalade föreningens tillgångar för att motsvara stadgarnas ursprungliga syfte genom att donera över fem miljoner euro till ett teknologfrämjandefond som grundats under THS år 2006. Efter detta började föreningens existens och kontinuitet omprövas.
Sommar 2008 grundades Aalto-högskolestiftelsen, och arbetet med att grunda Aalto-universitetet inleddes. Från början av 2010 skulle THS:s verksamhet övergå till att bli Aalto-universitetets studentkår. För teknologgemenskapen ville man inte grunda en separat förening, utan utgångspunkten för THS var att teknologverksamheten skulle fortsätta vara en vital del av AUS. THS ville dock överföra vissa ansvar, skyldigheter och föremål relaterade till teknologtraditioner till någon juridisk person med tillräcklig kontinuitet som andades teknologanda. Runda Tornets Gillet ansågs vara en möjlig bevarare av traditionerna, men det var bara en personförening som verkade i samband med studentkåren utan stadgar och fungerande administration. THS hoppades också att RTG skulle bli mer oberoende, eftersom en gemenskap som främst representerade en vetenskapsområde inte ansågs passa väl in i AUS:s mångvetenskapliga verksamhet.
Våren 2009 valdes medlemmar från Föreningen för teknologverksamhetens främjandes styrelse in i RTG:s råd. Med en gemensam förvaltning skapades en effektiv förändringsorganisation vars huvuduppgift var att ändra Föreningen för teknologverksamhetens främjandes stadgar för att motsvara RTG:s syften. Samtidigt skulle föreningens namn ändras till Pyöreän tornin kilta rf., på svenska Runda tornets gille. Andra centrala frågor inkluderade hur man skulle genomföra rekryteringen av RTG:s ärade till medlemmar i det framtida RTG rf. samt hanteringen av föreningens medlemsregister. Stadgeändringen godkändes vid Föreningen för teknologverksamhetens främjandes årsmöte den 18 mars 2010, då Föreningen för teknologverksamhetens främjandes ärofyllda historia tog ett nytt steg på resan att stödja teknologverksamheten, denna gång genom att förvandlas till en renodlat ideell förening som vårdar traditionerna.